Solenergi i Rö

I Rö, som ligger en halvmil från Rimbo i Norrtälje kommun, finns en gård som inte är som alla andra. Här bor Stig Liedberg, och på hans gård satsar man på solenergi. 

Sedan tidigare finns här redan solfångare, men nu går han steget längre och installerar solceller på taket till magasinsbyggnaden. Stig driver sin fårgård, som i dagsläget består av 27 får. Han har både ett brinnande intresse för miljöfrågor och arbetar hårt för att förhoppningsvis i år få godkännas som en KRAV-certifierad gård. 

Beslutet att installera solceller kom sig ganska naturligt. Stig kontaktade först Energimyndigheten och rådfrågade om hur han kunde gå vidare. Via en hemsida e-postade Stig in sitt intresse för SolEl, och ganska snart fick han svar från cirka 10–15 leverantörer av SolEl. 

Solenergi i Rö

Av dessa, både mindre och större, elbolagen var det faktiskt bara Upplands Energi som hörde av sig och ringde upp Stig. Övriga bolag skickade bara e-post tillbaka. Kort därefter blev Stig inbjuden till Upplands Energi för att titta på deras anläggning.

– För mig var det viktigt att hitta en lokal elleverantör som visade intresse och faktiskt tog sig tid att komma ut till mig för att se vilka förutsättningarna var. Det hittade jag också i Anders Finsholm på Upplands Energi som gav mig ett väldigt bra bemötande, berättar Stig.

I augusti 2013 levererades solpanelerna som skulle placeras på plåttaket till magasinet. Efter att ha låtit ett par snickare rusta upp byggnaden, eftersom ett par byggstenar hade rört på sig lite grann, kunde man installera solpanelerna. Totalt sattes 30 paneler upp på en yta av 50 kvm.

– Upplands Energi kom den 12 september när det rustats färdigt, och det tog bara 1,5 dagar att sätta upp solpanelerna. Så det gick väldigt fort, och det var bra grabbar som installerade solpanelerna, berättar Stig. Solenergi är egentligen inget nytt för Stig. Redan 2004 installerades solfångare på gården, vilket innebar att den tidigare oljepannan åkte ut. Med solfångarna har han nu varmvatten och kan själv stå för uppvärmningen av huset från april–september. Så intresset för att anlägga solceller har alltid funnits där i bakgrunden.  

Solpaneler
Referenser solpalaner

– Fördelarna med SolEl är att det känns positivt att man kan vara med och påverka i miljöfrågorna, även om det är en väldigt liten del. Ingen kan ju bidra med allt, men alla kan bidra med något för miljön. Och visst är det en stor investering, men beräkningarna visar att det går att räkna hem det ekonomiskt, säger Stig.

Under de första 2 åren som solpanelerna varit igång har han sparat in cirka 14 000 kr på sin elräkning. 


Intressad av SolEl?